Στοίχημα στο DNB (Draw No Bet)

Το σύμβολο DNB αποτυπώνει τα αρχικά του Draw No Bet που σημαίνει “ισοπαλία όχι στοίχημα”. Την συντομογραφία αυτή την έχουν βρει μπροστά τους σχεδόν όλοι οι παίκτες του στοιχήματος, ακόμα και οι σχετικά αρχάριοι.

Εμφανίζεται στο στοιχηματικό μενού κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα και βέβαια στα προγνωστικά “tips” ειδικών που παρουσιάζονται σε εξειδικευμένες στοιχηματικές ιστοσελίδες. Είναι μια επιλογή, που ουσιαστικά μετατρέπει τα τρία πιθανά τελικά αποτελέσματα σε δύο, επιστρέφοντας το αρχικό στοίχημα σε περίπτωση ισοπαλίας.

 

Τι προσφέρει η επιλογή DNB στον παίκτη

Το DNB είναι μια συντηρητική στοιχηματική επιλογή, αφού ουσιαστικά μειώνει το ρίσκο σε σχέση με τις τρεις επιλογές της αγοράς του τελικού αποτελέσματος. Με την ισοπαλία παίρνεις το ποντάρισμα σου πίσω, οπότε είναι πιο δύσκολο να χάσεις την αρχική σου μίζα. Αν επιβεβαιωθεί το σημείο σου και κερδίσει η ομάδα που έχεις ποντάρει με DNB, εννοείται ότι θα πληρωθείς μικρότερη απόδοση από αυτή που πληρωνώσουν αν είχες επιλέξει τον ίδιο νικήτη στην αγορά του 1Χ2. Η ισοπαλία ουσιαστικά βγαίνει από την εξίσωση. Σου δίνει μεν την ασφάλεια της επιστροφής αλλά αυτό στοιχίζει σε απόδοση στα δύο άλλα σημεία.

Το DNB επιλέγεται όταν ο παίκτης δεν θέλει να χάσει το ποντάρισμα του σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος. Γι αυτό και αποτελεί μια πολύ δημοφιλή επιλογή, κυρίως σε αμφίρροπες αναμετρήσεις. Σε αυτές που οι πιθανότητες νίκης είναι περίπου μοιρασμένες, που δεν υπάρχει καθαρό φαβορί. Εκεί οι πιθανότητες ισοπαλίας είναι σαφώς αυξημένες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι το DNB δεν βρίσκει εφαρμογή και σε αναμετρήσεις με ξεκάθαρο φαβορί. Απλώς εκεί αλλάζει η λογική. Σε έναν τέτοιο αγώνα, παίζοντας το φαβορί κάνεις μια επιλογή με ελάχιστο ρίσκο. Είναι επιλογή για τον παίκτη που δεν θέλει να νιώθει “σιγουριά”, που δεν θέλει να ρισκάρει το αρχικό του ποντάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση που διεκδικεί θα είναι ιδιαιτέρως μικρή, αλλά η κάλυψη της ισοπαλίας θα μικρύνει υπερβολικά το ρίσκο. Στην ίδια περίπτωση μπορεί κάποιος να πάει και με το DNB του αουτσάιντερ. Εκεί η κάλυψη της ισοπαλίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Για ένα αουτσάιντερ άλλωστε, η ισοπαλία είναι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα και με το DNB αποφεύγεις το ενδεχόμενο η ομάδα που έχεις ποντάρει να είναι χαρούμενη με την μοιρασιά βαθμών κι εσύ να έχει χάσει το στοίχημα σου.

 

Πως λειτουργεί το DNB

Οι αποδόσεις για την αγορά του DNB σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ουσιαστικά προκύπτουν από το σετ των αποδόσεων του τελικού αποτελέσματος. Ετσι, σε μια θεωρητική αναμέτρηση Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, όπου οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν ένα σχετικά οριακό προβάδισμα στον γηπεδούχο (π.χ. 1:2,55  X:3,30  2:2,75) οι αποδόσεις στο DNB (και ανάλογα και με την γκανιότα που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία) θα έχουν την εξής μορφή:

 

Παναθηναϊκός DNB 1,88

Ολυμπιακός DNB 2,02

Ποντάροντας 100 ευρώ στον Παναθηναϊκό DNB θα έχω:

  • Επιστροφή 188 ευρώ (100 * 1,88 =188) με καθαρό κέρδος 88 ευρώ (188 – 100 του πονταρίσματος = 88) αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός
  • Επιστροφή του αρχικού πονταρίσματος σε περίπτωση ισοπαλίας
  • Απώλεια 100 ευρώ σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού

Αντίστοιχα ποντάροντας 100 στον Ολυμπιακό DNB θα έχω:

  • Επιστροφή 202 ευρώ (100 * 2,02 = 202) με καθαρό κέρδος 102 ευρώ (202 – 100 του πονταρίσματος = 102) αν κερδίσει ο Ολυμπιακός
  • Επιστροφή του αρχικού πονταρίσματος σε περίπτωση ισοπαλίας
  • Απώλεια 100 ευρώ σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού

Βλέπουμε ότι το καθαρό κέρδος είναι μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που θα είχε κάποιος αν πόνταρε το ίδιο ποσό στην ίδια ομάδα στην αγορά του τελικού αποτελέσματος.

Σε αυτή την περίπτωση, με ποντάρισμα 100 ευρώ στην νίκη του Παναθηναϊκού θα είχε καθαρό κέρδος 155 ευρώ (100 * 2,55 = 255 μείον 100 το ποντάρισμα = 155) έναντι 88 ευρώ με το DNB.

Αντίστοιχα στην περιπτωση του Ολυμπιακού θα είχε καθαρό κέρδος 175 ευρώ (100* 2,75 = 275 μείον 100 το ποντάρισμα = 175) έναντι 102 με το DNB.

Αυτό γίνεται λόγω της κάλυψης στην ισοπαλία.Εκει φαίνεται το πλεονέκτημα της αγοράς DNB. Στο DNB σε περίπτωση ισοπαλίας, όποια ομάδα κι αν έχεις επιλέξει,  έχεις επιστροφή των 100 ευρώ του αρχικού πονταρίσματος, ενώ στην αγορά του τελικού αποτελέσματος η ισοπαλία είναι ένα τρίτο ενδεχόμενο που αν έχεις παίξει μια από τις δύο ομάδες και προκύψει, χάνεις το ποντάρισμα σου.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του DNB

Το DNB είναι ένα στοίχημα μειωμένου ρίσκου. Ουσιαστικά εξαλείφει τον κίνδυνο της ισοπαλίας, που συχνά “χαλάει” τα στοιχήματα. Εχεις παραπάνω ασφάλεια στο στοίχημα σου. Η ισοπαλία έχει σημαντικές πιθανότητες εμφάνισης σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Έχει υπολογιστεί οτι συνολικά εμφανίζεται σε ένα ποσοστό πέριξ του 25% των αγώνων. Ειδικά σε αμφίρροπες αναμετρήσεις, σε αυτές δηλαδή που συνήθως επιλέγει ο παίκτης για να ποντάρει με DNB, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο.

Είδαμε στα προηγούμενα παραδείγματα οτι με το DNB διεκδικείς μικρότερα κέρδη σε σχέση με την αγορά τελικού αποτελέσματος, “πληρώνοντας” ουσιαστικά την κάλυψη της ισοπαλίας.

Θα πρέπει να συνυπολογίζουμε όμως οτι σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, όπως αυτό του DNB, μπορεί κάποιος να αυξήσει την αρχική του μίζα και να διεκδικήσει έτσι, περίπου ίδιο τελικό κέρδος. Αυτό μπορεί να το κάνει, γιατί με την κάλυψη της ισοπαλίας, οι πιθανότητες απώλειας του αρχικού πονταρίσματος, μειώνονται σημαντικά.

Για κάποιον που θέλει να διεκδικήσει υψηλές αποδόσεις πάντως, η κάλυψη αυτή λειτουργεί και σαν μειονέκτημα. Γι αυτούς που κυνηγάνε μεγάλα κέρδη, με μικρά πονταρίσματα, το DNB δεν αποτελεί επιλογή. Επίσης σε παιχνίδια όπου ο παίκτης κρίνει οτι οι πιθανότητες ισοπαλίας είναι μειωμένες, η κάλυψη της (που όπως είδαμε έχει επίπτωση στην τελική επιστροφή) δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το DNB είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του παίκτη, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.

Ανεξάρτητα από την φιλοσοφία και τις προτιμήσεις του παίκτη, ο δρόμος της κερδοφορίας περνάει πάντα μέσα από την ίδια λογική.

Απαιτεί καλή γνώση του αντικειμένου, μελέτη του κάθε παιχνιδιού, ικανότητα στο να αναγνωρίζεις τα πονταρίσματα με αξία, σύνεση και μέτρο.