Cash out: Τι είναι και πως λειτουργεί

Το Cash Out στο στοίχημα είναι μια λειτουργία που προσφέρεται από τις στοιχηματικές εταιρίες, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να “κλείσουν” το στοίχημά τους πριν ολοκληρωθεί το γεγονός στο οποίο έχουν στοιχηματίσει. Με άλλα λόγια, οι παίκτες μπορούν να εξασφαλίσουν κάποιο κέρδος ή να μειώσουν την πιθανή ζημιά, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του γεγονότος.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμη στοίχημα που καλείται να τοποθετήσει κάποιος, ουσιαστικά κόντρα στην αρχική του επιλογή. Το cash out μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πριν ξεκινήσει το γεγονός πάνω στο οποίο έχει στοιχηματισει ο παίκτης αλλά και κατά την διάρκεια αυτού, στο live betting.

 

Υπολογισμός του Cash Out

Ο υπολογισμός του cash out στο στοίχημα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η απόδοση στην οποία έχει γίνει το ποντάρισμα, η τρέχουσα εξέλιξη του γεγονότος και τα σετ των αποδόσεων της στοιχηματικής την στιγμή που γίνεται το αίτημα για cash out. Αν και η ακριβής φόρμουλα μπορεί να διαφέρει από στοιχηματική εταιρεία σε στοιχηματική, ο υπολογισμός βασίζεται σε ένα γενικό σύστημα που περιλαμβάνει τα εξής:

Το αρχικό ποσό πονταρίσματος.

Η απόδοση στην οποία τοποθετήθηκε το στοίχημα.

Η απόδοση την στιγμή που γίνεται το αίτημα για cash out

Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν τύπο υπολογισμού, θα καταλήγαμε στον παρακάτω:

Ποσό του Cash Out = Αρχικό ποντάρισμα * (νέες αποδόσεις /αρχικές αποδόσεις) – γκανιότα στοιχηματικής.

Έστω ότι έχουμε στοιχηματίσει 100 ευρώ στη νίκη της Άρσεναλ με αρχική απόδοση 2,50. Πάμε δηλαδή για επιστροφή 250 ευρώ. Η Αρσεναλ ανοίγει το σκορ και η νίκη της πλέον προσφέρεται στο 1,50. Τότε εφαρμόζοντας τον τύπο υπολογισμού του cash out έχουμε: 100* 2.50/1.50= 166,66 μείον την γκανιότα που διαφέρει από εταιρία σε εταιρία, καταλήγουμε σε ένα ποσό της τάξεως των 160 ευρώ.

Κλείνοντας (“κασάροντας” δλδ) το στοίχημα με προσδοκώμενη επιστροφή 250 ευρώ, θα εισπράξει γύρω στα 160 ευρώ.

 

Πότε έχει λογική ένα Cash Out

Δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος κανόνας για το πότε πρέπει να κάνουμε cash out. Οπως είπαμε, ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο στοίχημα που καλούμαστε να τοποθετήσουμε, το οποίο μάλιστα είναι αντίθετο στην αρχική μας επιλογή. Προφανώς θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Βάση λογικής, ο πρώτος λόγος για να κάνεις cash out, είναι να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αναμέτρησης που έχεις ποντάρει. Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι με την πάροδο του χρόνου και όσο πλησιάζουμε στην ώρα εκκίνησης του γεγονότος, μπορεί να προκύψει ειδησεογραφία που θα αλλάξει ουσιαστικά τα στοιχεία ενός αγώνα. Αυτό μπορεί να είναι από απουσίες παικτών, μέχρι δηλώσεις προπονητή ή και παράγοντα.

Αν λοιπόν το στοίχημα που έχουμε τοποθετήσει δεν έχει πια καμία αξία στα μάτια μας, τότε φυσικά το cash out είναι μια καλή λύση. Μας βοηθάει να απεμπλακούμε από ένα κακό ποντάρισμα και αξίζει να γίνει ακόμα κι αν δεν μας επιστρέφει στο 100% το ποσό του αρχικού στοιχήματος.

Κλασικός επίσης λόγος για να γίνει cash out, είναι στην περίπτωση που η εξέλιξη ενός αγώνα δεν πάει όπως την είχαμε φανταστεί. Οταν τοποθετούμε ένα στοίχημα, έχουμε συνήθως ένα συγκεκριμένο σενάριο στο μυαλό μας. Κάποια δεδομένα που κάνουν την συγκεκριμένη απόδοση ελκυστική.

Στις στοιχηματικές η επιλογή του cash out παραμένει ανοιχτή ακόμα και κατά την διάρκεια του αγώνα, οπότε αν αυτός δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που είχαμε υπολογίσει, έχουμε την δυνατότητα να “βγούμε” από το στοίχημα μας και ανάλογα με την περίσταση να υποστούμε κάποια ζημιά ή να πάρουμε και κάποιο κέρδος.

 

Cash Out που δεν ευνοούν τον παίκτη

Είδαμε δυο τυπικές περιπτώσεις cash out, που συνοδεύονται με αρκετά πειστική αιτιολόγηση. Υπάρχουν όμως και άλλες πολύ συνηθισμένες χρήσεις της λειτουργίας του cash out, οι οποίες δεν βασίζονται σε τόσο ορθολογικά κριτήρια.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, πως το cash out είναι ένα επιπλέον στοίχημα που επιβαρύνεται και αυτό με γκανιότα και άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς. Για να αποδειχθεί μακροχρόνια επικερδές, θα πρέπει να βασίζεται στην λογική και όχι στο συναίσθημα

Οι περισσότεροι πελάτες των στοιχηματικών βλέπουν το στοίχημα σαν ψυχαγωγία και αυτό τους οδηγεί αρκετές φορές σε ενέργειες που ναι μεν εξηγούνται από αυτή τους την ιδιότητα, αλλά δεν είναι πάντα προς όφελος του πορτοφολιού τους.

Οι παίκτες ψυχαγωγίας πολλές φορές θα “κλείσουν” ένα προηγούμενο ποντάρισμα τους, λόγω περιορισμένων πόρων, κακής δηλαδή οικονομικής διαχείρισης του λογαριασμού τους. Θα “κασάρουν” ένα προηγούμενο ποντάρισμα τους, κυρίως αυτό που θα τους δίνει και ένα μικρό κέρδος, προκειμένου να βάλουν τα χρήματα σε ένα καινούργιο, με γνώμονα την συνέχιση της διασκέδασης τους. Αν δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης του προηγούμενου πονταρίσματος, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστή, όσο και αν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται.

Κλασικη περίπτωση cash out που δεν στηρίζεται στην ψυχρή λογική, έχουμε και στην περίπτωση μακρόσυρτων παρολί, όπου οι πρώτες επιλογές έχουν πάει καλά και το ποσό επιστροφής, σε περίπτωση “κλεισίματος”, φαντάζει ελκυστικό. Εκει ουσιαστικά επικρατεί το “κάλλιο πέντε και στο χέρι”.

Είναι απόλυτα κατανοητό ο παίκτης να προτιμήσει την ασφάλεια του μικρότερου κέρδους από το να αφήσει το παρολί του να “τρέξει” διακινδυνεύοντας έτσι ακόμα και την αρχική του μίζα. Ενα παρολί με πέντε πχ. αγώνες, όταν έχει τους τέσσερις πιασμένους, δίνει μια πολύ ικανοποιητική επιστροφή και το ρίσκο που συσσωρεύεται στο τελευταίο παιχνίδι μοιάζει δυσανάλογα μεγάλο. Καμμία αντίρρηση, ακούγεται λογικό. Ακόμα και παίκτες που βλέπουν επαγγελματικά το αντικείμενο, σίγουρα έχουν κάνει τετοια cash out.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και μακροχρόνια επικερδές. Αν έχουμε παίξει ένα “σωστό” παρολί, όλα τα σκέλη του θα πρέπει να έχουν κάποια στοιχηματική αξία, ακόμα και το τελευταίο. “Κλείνοντας” πρόωρα το στοίχημα, χρεωνόμαστε την επιπλέον γκανιότα και ουσιαστικά αφαιρούμε ποντάρισμα από ένα σημείο που έχει αξία.

Αν κάποιος δεν έχει σκοπό να αφήσει το παρολί του μέχρι το τέλος, ποιός ο λόγος να το παίξει εξαρχής ; Θα μπορούσε δηλαδή, στο προηγούμενο παράδειγμα, να παίξει τα πρώτα τέσσερα σημεία και να πάρει και μεγαλύτερο κέρδος, όταν περάσει η τετράδα του από αυτό που θα πάρει κάνοντας cash out, προκειμένου να αποφύγει την μεγάλη έκθεση στο πέμπτο.

Με την ίδια περίπου λογική είναι πολύ συνηθισμένο το “κασάρισμα” στο live betting, όταν το στοίχημα μας πηγαίνει καλά και ο αγώνας οδεύει προς το τέλος του. Εκεί ο παίκτης, στην προσπάθεια του να σιγουρέψει την είσπραξη, μπορεί να θυσιάσει σημαντικό ποσοστό από τα προσδοκώμενα κέρδη, προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο των τελευταίων λεπτών.

Οπωσδήποτε είναι δυσάρεστο να χάνει το στοίχημα σου στο φινάλε μιας αναμέτρησης και είναι ένα συναίσθημα που όσοι παίζουν στοίχημα, το έχουν νιώσει. Είναι όμως μέρος του παιχνιδιού. Κάνοντας cash out τα στοιχήματα που πηγαίνουν καλά, λίγο πριν το τέλος των αγώνων, στοιχίζει δυσανάλογα πολύ σε σχέση με το ρίσκο του να τα αφήσεις να ολοκληρωθούν.

Μακροχρόνια, αν αυτό γίνεται άκριτα, το πρόσημο σίγουρα θα είναι αρνητικό. Αρά και σε αυτή την περίπτωση, το cash out θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μόνο στις περιπτώσεις που η μορφή του αγώνα το επιβάλει.

 

Συμπέρασμα

Το cash out είναι μια χρήσιμη λειτουργία, ένα εργαλείο που υπό συνθήκες μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια του παίκτη. Επικερδές όμως, είναι μόνο αν γίνεται φειδωλά και όταν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα νέο στοίχημα, που πρέπει να έχει αξία για να τοποθετηθεί.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ο φόβος μήπως χαθεί ένα στοίχημα στο τέλος και το “κάλλιο πέντε και στο χέρι” είναι κατανοητά για έναν παίκτη ψυχαγωγίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγαίνει κανείς μακροχρόνια νικητής από την ενασχόληση του με το στοίχημα